Αξιοθέατα ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Αξιοθέατα Ιωαννίνων

Κάστρο Ιωαννίνων

Το κάστρο της πόλης ζωντανεύει την ιστορία, τις παραδόσεις αλλά και τους μύθους πολλών αιώνων. Τα τείχη του περικλείουν την παλιά πόλη, 2 τζαμιά και πολλά μουσεία, όπως το ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ και το Μουσείο όπλων. Τελειώστε την βόλτα σας στο Κάστρο απολαμβάνοντας τη θέα της λίμνης και του νησιού με φόντο το επιβλητικό όρος Μιτσικέλι ή δοκιμάστε ένα σπιτικό γλυκό του κουταλιού σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία της παλιάς πόλης ή τα σύγχρονα μοντέρνα καφέ του Μώλου. Μετά από μια περιήγηση στο γραφικά σοκάκια του κάστρου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας στο γραφικό Ίτς- Καλέ που αποτελούσε στο παρελθόν το εσωτερικό φρούριο του κάστρου και να χαλαρώσετε κοιτώντας την μαγευτική θέα που εκτείνεται μπροστά σας.

Τζαμιά

Η εποχή της τουρκοκρατίας άφησε πίσω της διάσπαρτα στην πόλη τα τζαμιά τα οποία διατηρούνται μέχρι σήμερα και θυμίζουν τις δύσκολες στιγμές της σκλαβιάς και εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη.

Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων

Στο 14 χλμ. της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Αθηνών, κοντά στο Μπιζάνι, βρίσκεται το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του γλύπτη Παύλου Βρέλλη. Ένα από τα καλύτερα και πιο εντυπωσιακά μουσεία της Ελλάδα όπου οι δημιουργίες του Παύλου Βρέλλη, σε φυσικό μέγεθος αναβιώνουν την Ελληνική ιστορία και τα πρόσωπα που έδρασαν σε αυτή. Μια βόλτα στου ξεχωριστούς χώρους του μουσείου ξυπνά μνήμες από την ιστορίας μας και προκαλεί συγκίνηση. Οι θεματικές ενότητες που θα συναντήσετε στην περιήγηση σας στο μουσείο είναι οι εξής : η Προεπαναστατική περίοδος , τα γεγονότα του 1821 και εικόνες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σπήλαιο Περάματος

Μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από τα Γιάννενα στη Βορειοδυτική  πλευρά της λίμνης Παμβώτιδας στο δρόμο που πάει για Μέτσοβο-Τρίκαλα, θα συναντήσετε το χωριό Πέραμα. Εκεί βρίσκεται ένας μυθικός κόσμος που ξεπερνά τη φαντασία σας. Το Σπήλαιο Περάματος δημιουργήθηκε πριν από 1.500.000 χρόνια στο εσωτερικό του λόφου Γκορίτσα, πάνω ακριβώς από το χωριό. Είναι από τα καλύτερα σπήλαια του κόσμου. Σε μια διαδρομή 1500 μέτρων και διάρκειας 45 λεπτών θα ανακαλύψετε έναν διαφορετικό κόσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες που γοητεύουν κάθε επισκέπτη. Στο χωριό Πέραμα θα μπορέσετε να αγοράσετε παραδοσιακά ασημικά και κοσμήματα.

Ανεμότρυπα

Σίγουρα δεν πρέπει να χάσετε την μαγευτική διαδρομή στο Σπήλαιο της Ανεμότρυπας. Ένα σπήλαιο που η ιστορία του ξεκινάει από το 1960 και αφήνει άναυδο και γοητεύει κάθε επισκέπτη. Αμέσως μόλις ξεκινήσετε τη διαδρομή θα περάσετε από ένα μονοπάτι γεμάτο σταλακτίτες και στο τέλος της ανοίγεται ο Θάλαμος του ποταμού που καταλήγει σε έναν εντυπωσιακό καταρράκτη. Στη συνέχεια της διαδρομής και κάτω από τους χρωματισμένους σταλαγμίτες έχουν σχηματιστεί τρεις λιμνούλες σε αποχρώσεις του γκρι, ροζ και άσπρου δημιουργώντας μια εικόνα ειδυλλιακή.